Häiden järjestäminen koronaepidemian aikana

Kulunut vuosi on vaikuttanut meidän kaikkien arkielämän lisäksi myös kymmeniin tuhansiin ihmisiin, jotka olivat suunnitelleet hääjuhlansa koronan ajalle. Tämän lisäksi se on vaikuttanut kaikkiin, jotka saavat elantonsa häiden järjestämisestä: juhlatilojen tarjoajiin, floristeihin, kampaajiin, catering-yrityksiin sekä valokuvaajiin. Ihmiset ovat joutuneet mukautumaan vallitsevaan tilanteeseen ja näin on tehty myös häiden suhteen.

Tässä blogipostauksessa kerron kokemuksistani oululaisena hääkuvajaana koronan aikana ja kerron vinkkejä, joita voi hyödyntää häiden suunnittelussa nyt kun tilanne vielä koronan suhteen elää. Ajankohtaiset koronarajoitukset löydät Aluehallintoviraston sivuilta.

Olen viimeisen puolen vuoden aikana nähnyt Oulun seudulla häitä kuvatessani useampia erilaisia ratkaisuja häiden järjestämiseen koronarajoitusten sallimissa rajoissa. 

Häiden siirtäminen kokonaan

Ensimmäisten koronarajoitusten tullessa voimaan maaliskuussa, suuri osa häistä siirrettiin muiden tapahtumien tapaan kokonaan. Osa pareista sai siirrettyä hääpäivän myöhemmälle kesää, osalla siirrettiin kerralla vuodella eteenpäin. Tällaisessa force majeure -tilanteessa hääkuvauksen varausmaksu palautettiin parille, mikäli uuden hääpäivän aikataulut eivät sopineet yhteen kuvaajan kanssa.

Vihkiminen ja juhla eri päivinä

Kokoontumisrajoitusten ollessa kevään ja alkukesän aikana 10 henkilöä, päätyi osa pitämään hääpäivänsä vihkimisen osalta suunnitellusti, mutta siirtää juhlan myöhempään ajankohtaan. Hääkuvausten osalta tällaisissa häissä otimme potretit normaaliin tapaan ennen vihkimistä ja vihkimisessä oli mukana max 10 henkilöä. Osa juhlista siirrettiin elo-syyskuulle, ja ne kuvattiin normaalisti, mikäli päivä oli minulla vielä vapaana. 

Oulujoen kirkko

Juhlat kahdessa osassa

Luovin näkemäni ratkaisu 50 henkilön kokoontumisrajoituksen ollessa voimassa oli jakaa juhla kahteen osaan: ensimmäinen 50 henkilön juhlaväki oli mukana vihkimisessä ja hääjuhlassa hääkahviin asti ja toinen 50 henkilön juhlaväki saapui ensimmäisen erän poistuttua. Hääkuvausten osalta päivä hoidettiin normaalisti: potretit, vihkiminen ja juhla loppuun saakka.

Kahden ihmisen välinen rakkaus on vahvempi kuin ikävällä tavalla vaikuttava koronapandemia. Mikäli kaksi ihmistä on tarkoitettu yhteen, he kyllä keksivät keinot sanoa toisillensa ”Tahdon”.

Tutustu hääkuviini

Hääparin onnittelu

Perinteisesti suomalaisissa häissä vihkimisen ollessa ohi, häävieraat onnittelevat hääparia halauksin tai kättelyin. Korona-aikana onnittelut tyypillisesti hoidettiin suullisesti ilman kättelyitä. Joissain hääjuhlissa vieraat kättelyn sijaan lauloivat hääparille onnittelulaulun.

Käsihygienian korostaminen

Maaliskuun jälkeen en ole nähnyt ainuttakaan hääjuhlaa, josta olisi loppunut desinfiointiaine kesken. Osassa hääjuhlissa tarjoilijat tarjoilivat ruoan suoraan pöytään, osassa buffet-pöytään päästettiin vain kumihansikkaat käsissä.

Turvavälit

Tämän vuotisissa häissä on nähty aiempaa vähemmän halailua, mutta vähintäänkin yhtä paljon ellei jopa aiempaa enemmän hymyjä ja naurua. Ihmiset ovat olleet erittäin iloisia nähdessään läheisiään pitkästä aikaa eristäydyttyään kevään ja alkukesän koteihinsa. Hääparit ovat hienosti ottaneet turvavälit huomioon mm. suunnitellessaan istumapaikkoja ja siirtymisiä ruokailuun. 

Loppu hyvin kaikki hyvin

Loppujen lopuksi 90% häistä, johon minut on täällä Oulun seudulla varattu hääkuvaajaksi, on saatu tähän mennessä pidettyä. Toivottavasti loputkin 10% saadaan pidettyä ensi vuoden puolella. Hääpuheista on ollut aistittavissa helpottuneisuutta siitä, että juhlia on päästy järjestämään poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. On ollut ihana päästä ikuistamaan kymmenien ihmisten elämän tärkeintä päivää tänäkin erikoisena vuonna. Loppuun vielä viime aikoina ottamiani hääkuvia: 

Seuraa minua Instagramissa

”Lasse kuvasi meidän hääpäivänä potretit ja kirkko-osuuden ja ollaan ihan äärettömän tyytyväisiä kuviin. Lasse sai tosi hyvin ikuistettua hetkiä ja ilmeitä jotka oli meidän mielestä jopa vahinkoja, mutta hän sai napattua kaikki talteen. Saatiin just sellaisia iloisia ja meidän tyylisiä hääkuvia. Lisäplussaa teki se, että kuvauksissa oli tosi rento fiilis ja ei jännittänyt ollenkaan. Pystyi täysin rentoutumaan ja nauttimaan niistä hetkistä. Kiitos paljon!”

Tia-Maria ja Miska

Tällä hetkellä tehdään varauksia vuosien 2021 ja 2022 hääkuvauksille. Varatessasi minut hääkuvajaaksi sinulla on täysi peruutusoikeus ilman lisäkustannuksia koronan ollessa todistetusti peruuntumisen aiheuttajana. 

Tutustustu vuosien varrella ottamiini hääkuviin sekä hinnastoon.

Ota yhteyttä

    Vieritä ylös