Kannattaako hääkuvaajasta maksaa yli 1000 euroa?

Kyllä kannattaa! No miksi?

Kysyin vastikään vapaaehtoisen referenssitekstin parilta, jolle olin juuri palauttanut hääkuvat ja heidän vastaukseni löi minut ällikällä. Perinteisen muutaman virkkeen sijaan sain 10 kohdan listan perusteluineen siitä, miksi he olivat erityisen tyytyväisiä valitessaan minut kuvaajaksi häihinsä. Tunsin suurta kiitollisuutta niistä kauniista minulle osoitetuista sanoista. Tuntui kivalta ymmärtää, että olin omalla toiminnallani ja työni lopputuotoksilla vaikuttanut heidän elämänsä tärkeimmän päivän onnistumiseen.

Parilta saamastani palautteesta innostuneena päätin palata vuosien varrelta saamiini muihin palautteisiin ja kirjoittaa koosteeksi blogipostauksen siitä, mistä koostuu se kokonaisuus, jonka kokeneen hääkuvaajan palkanneet vastineeksi saavat. Kokeneen hääkuvaajan palkkaaminen maksaa Suomessa usein yli 1000 euroa, joten blogipostauksen tarkoituksena on myös auttaa häitään suunnittelevia arvioimaan kannattaako myös heillä maksaa hääkuvaajasta yli 1000 euron hinta. Liitän kirjoituksen eri kohtiin pareilta saamiani aiheeseen liittyviä referenssitekstejä, joiden julkaisemiseen olen kysynyt luvat. Palveluihini pääset tutustumaan hääkuvaussivuillani hääkuvaus Oulu ja kuviin portfoliossa.

Suunnitelmallisuus

Ennen häitä hääkuvaaja ja pari tapaavat kuvauspalaverissa kahvin merkeissä ja käyvät läpi juhlapäivän kulun ennakkoon, jotta itse päivän aikana kaikki on selvää ja homma rullaa kuin itsestään. Palaverin aikana sovitaan muun muassa:

 • tapaamisaika ja -paikka
 • potrettikuvausmiljöö
 • paikka sateen varalle
 • siirtymiset
 • ohjelma vihkimisen aikana
 • ohjelma juhlassa
 • mitä ryhmäkuvia otetaan
 • milloin ryhmäkuvia otetaan
 • milloin ja miten kuvat palautetaan
 • paljonko käsiteltyjä hääkuvia tulee yhteensä

Suurin syy palaverin pitämiselle on kuitenkin se, että hääkuvaaja ja pari pääsevät näkemään kasvotusten ja hieman tutustumaan, jotta itse kuvaustilanteessa voidaan keskittyä kuvaamiseen jo hieman tutuksi tulleen kuvaajan kanssa. Päivää rauhassa läpi käydessään hääkuvaajan tehtävänä on selvittää niin tarkasti kuin mahdollista, että mitä pari kuvauksilta ja kuvilta toivoo, ja johtaa kuvaussuunnitelman tekemistä yhdessä parin kanssa. Palaverissa hääkuvaaja antaa myös vinkkejä kuvissa olemiseen, sillä suurin osa pareista ei juurikaan ole viettänyt aikaa kameran edessä.

Hääkuvaus varapaikalla vesisateen sattuessa Oulussa

 

 

Tämä ihana kuva Laurasta ja Vallesta otettiin vesisateella ennalta valikoidussa varapaikassa

Muutamaa päivää ennen häitä pidettiin kuvaajan kanssa palaveri jossa käytiin läpi hääpäivän aikataulu yksityiskohtaisesti. Se helpotti itse hääpäivän toimintaa ja vähensi stressiä, kun tiesi mitä ja monelta kuvataan. Kuvat otettiin Haukiputaan kirkon ympäristössä. Meidän toiveet kuvauspaikoista sekä kuvausasennoista otettiin huomioon ja saatiin hyviä vinkkejä myös kuvaajalta jotka tuntuivat luonnollisilta.

Tiia ja Henri

Etsittiin häihimme osaavaa valokuvaajaa viikkokausia. Lopulta päädyimme Lasse Lehtoon, eikä tarvinnut katua! Pidettiin Lassen kanssa hyvissä ajoin ennen häitä palaveri, jossa sovittiin kuvien tyylistä, kuvauspaikoista, potreteista ja toiveistamme. Palaverissa syntyi luottamus kuvaajaan eikä kuvausasioita tarvinnut enää jännittää häitä valmistellessa.

Lydia ja Miika

Lassella oli hyvä varakuvauspaikka mietittynä sateen varalle, jota päädyimme käyttämään. Suosittelemme Lassea kuvaajaksi mihin tahansa tilaisuuteen.

Laura ja Valle

Ennen häitä tapaamisen koimme todella tärkeäksi ja Lassen puolelta ammattimaiseksi koska siitä sai hyvän tunteen että ei tarvinnut kuvaajaa ”sokkona” ottaa. Myös se, että Lasse on kiinnostunut kuvattavien toiveista ja mielipiteistä, saa ison arvostuksen.

Noora ja Antti

Tapasimme valokuvaajan ennen hääpäivää, jossa käytiin rennosti ja hyvin läpi tulevaa hääpäivää sekä hääparin toiveita kuvauksen suhteen.

Eeva ja Pauli

Kuvaustilanteen johtaminen

Hääkuvaaja on potrettikuvauksissa ikään kuin tapahtumatuottajan asemassa. Hänen tehtävänään on aikataulujen suunnittelemisen lisäksi johtaa koko kuvauksiin varattua aikaslottia. Kuvaajan tehtävänä on kuvattavien ohjeistuksen lisäksi mm. ohjeistettava assistentiksi usein pestattua bestmania lisävalaistuksen käytöstä. Kaasoille hääkuvaaja antaa usein morsiamen häämekon helmojen suoristuksen ja sen varmistamisen, että kampaus näyttää kokoajan täydelliseltä.

Kuvauksissa kuvaajan täytyy varmistaa, että kuvia ehditään ottamaan jokaisessa sovitussa miljöössä ja että morsiamesta ja sulhasesta tulee kuvat kaikkine laitettuine yksityiskohtineen. Myös kaasoista ja bestmaneista otetaan yleensä kuvat parin kanssa potrettikuvien yhteydessä.

 

 

Niina ja Joonatan bestmanin ja kaasojen kanssa

Kuvaus oli huolellinen viimeistä piirtoa myöten. Kuvaaja oli kuvauspaikalla ajoissa laadukkaat välineet mukanaan.

Kuvattavana olo oli luontevaa ja osasit mielestäni neuvoa meitä hyvin. Ohjeet olivatkin yksi syy, miksi poseeraaminen oli helppoa. Toiminta oli määrätietoista, ammattitaitoista ja minulle tuli luottavainen olo, että kuvia on nyt tarpeeksi joka vinkkelistä ja etäisyydeltä. Meininki oli yleisesti ottaenkin leppoisa kuvaustilanteessa.

Ohjeet olivat erittäin selkeät alusta asti eikä kuvauksen runkoa muutettu edestakaisin ennen tai kesken hääkuvausten, vaan kuvattavat tiesivät koko ajan, mihin piti suunnata. Kuvaaja ja videokuvaaja pyrkivät löytämään toisten töistä ne parhaat puolet. Yhteishenki oli hyvä.

Eini ja Juhana

Potretit otettiin juuri ennen häitä koleassa säässä ulkona. Lasse vei potrettikuvauksen useampine kuvauspaikkoineen ammattitaidolla tehokkaasti läpi ilman ylimääräistä säätöä ja palelua. Kuvaustilanne oli luonteva ja helppo.

Lydia ja Miika

Sait kameran edessä olemisen olemaan tosi helppoa eikä tullut ollenkaan vaivaantunut olo mitä yleensä kameran edessä oltaessa tulee. Asentojen neuvominen ym infot oli selkeitä.

Noora ja Antti

 

 

Tututustu lisää sivuillani hääkuvaus Oulu.

 

 

Positiivinen ilmapiiri tuo rentoutta kuviin

Kysyessäni hääparilta kuvauspalaverin loppupuolella vielä kerran heidän toiveitaan, parit vastaavat usein haluavansa kuvissa näyttää ”luonnollisen rennoilta”. Tähän toivottuun lopputulokseen päästään vain jos useat palikat sattuvat kohdalleen. Kuvattavilla täytyy olla sellainen olo, että kuvaaja tietää mitä tekee. Kuvausmiljööseen sopivien kuvausasentoihin ohjaamisen lisäksi kuvaajan täytyy myös osata tarvittaessa tsempata kuvattavia ja pitää muutoinkin yllä positiivista ilmapiiriä. Uskallan väittää, että hyvistä sosiaalisista taidoista on paljon hyötyä hääkuvaajalle.

 

 

Lauran ja Vallen hääseurue

 

 

Eini ja Juhana

Lasse kuvasi meidän hääpäivänä potretit ja kirkko-osuuden ja ollaan ihan äärettömän tyytyväisiä kuviin, sait tosi hyvin ikuistettua hetkiä ja ilmeitä jotka oli meidän mielestä jopa vahinkoja, mutta sait napattua kaikki talteen. Saatiin just sellaisia iloisia ja meidän tyylisiä hääkuvia. Lisäplussaa teki se, että kuvauksissa oli tosi rento fiilis ja ei jännittänyt ollenkaan. Pystyi täysin rentoutumaan ja nauttimaan niistä hetkistä.

Kiitos paljon sinulle!

Tia-Maria ja Miska

Lasse sai meistä alkujännityksen pois kehumalla ja ohjeistamalla kuvissa, huolehti ettemme jäädy, kysyi luvan kuvien julkaisuun, osasi asetella meidät jokaiseen kuvaan täydellisesti yms.

Eini ja Juhana

Potrettikuviin saatiin luotua ihana tunnelma.

Eeva ja Pauli

Lasse kuvasi meidän hääpäivän alusta loppuun. Hän onnistui todella hyvin luomaan rennon fiiliksen: oli helppo ja luonteva olla kuvissa.

Henriikka ja Joel

Lasse sai normaalisti kuvissa kangistelevan pariskunnan rentoutumaan ja nauttimaan potrettikuvauksesta. Hääparina meillä ei tarvinnut juuri olla omia ideoita, sillä hänellä riitti hyviä ehdotuksia.

Niina ja Joonatan

Hyvä kuvaaja on näkymätön

Potrettikuvauksien aikana kuvaaja johtaa tilannetta, mutta vihkimisen ja juhlan aikana asia on toisin. Varsinkin vihkimisen aikana kuvaajan pitää pitää itsensä niin näkymättömänä kuin mahdollista. Myös juhlassa täytyy varmistaa, että kuvaaja ei mene vieraiden eteen varsinkaan ohjelmanumeroiden aikana. Sovitussa väleissä otetaan kuvaajan johdolla ryhmäkuvia eri kokoonpanoilla. Hyvä hääkuvaaja antaa hääparin olla omien häidensä keskipiste. Hän tallentaa kaikki päivän tärkeimmät hetket ilman, että kiinnittää vieraiden huomiota itseensä.

Juhlatilaisuudessa kuvaajaan ei kiinnittänyt huomaamattoman sijoittumisen ansiosta lainkaan huomiota, mutta niin vaan häiden jälkeen meitä odotti valtava määrä laadukkaita kuvia, joihin kelpaa palata tulevaisuudessa vielä monet kerrat!

Niina ja Joonatan

Vierailta saatiin palautetta, mihin myös me voidaan samaistua, että liikuit hyvin huomaamattomasti niin kirkossa kuin juhlapaikalla eli ei tullut tilanteita että olisit ns. varastanut huomion olemalla edessä.

Henriikka ja Joel

Lasse sulautui hyvin juhlaväen joukkoon ja sai otettua tilaisuudestakin hyviä tilannekuvia.

Eeva ja Pauli

Kuvaaja sai häävierailtakin kovasti kehuja siitä kuinka huomaamattomasti ja ammattitaitoisesti osasi kuvata.

Tiia ja Henri

Kokenut hääkuvaaja hallitsee kokonaisuuden

Hääkuvaajan rooli vaihtelee päivän aikana tapahtumatuottajasta näkymättömäksi hetkien tallentajaksi. Monelta varmasti löytyy sukulainen tai tutun tuttu joka osaa ottaa kuvia, toimia tapahtumatuottajana tai olla näkymätön, mutta ammattikuvaajassa yhdistyy nämä kaikki. Harva haluaa elämän tärkeimpään päiväänsä kuvaajaa, jonka onnistuminen kaikilla osa-alueilla on epävarmaa. Toisaalta kuvaajan hankkiminen erikseen potretteja ja juhlaa varten kuulostaa vaikealta. Valitessasi kokeneen hääkuvaajan voit luottaa sen hallitsevan kokonaisuuden. Hääkuvauksen hinta on näissä tapauksessa usein yli 1000 euroa.

Lasse ikuisti hääpäivämme kuviksi ammattikuvaajan elkein. Potreteissa hänellä oli hyviä ideoita puistokuvauspaikoista, ja hääjuhlassa kameralle tallentui hauskoja tilanteita. Hän käytti tiloja monipuolisesti ja huomaamattomasti hyväkseen ja onnistui tallentamaan kaikki olennaiset hetket.  Tarvittaessa hän otti ohjat käsiinsä ja ohjasi kuvattavia hienosti. Suosittelemme Lassea varauksetta!

Noora ja Aleksi

Lasse oli todella ammattitaitoinen ja rento kuvaaja. Hänen kanssaan työskentely oli mutkatonta ja helppoa aina hääpalaverista itse juhlapäivään saakka. Kuvista tuli kauniita ja juuri sellaisia, kuin olimme toivoneet.

Laura ja Valle

Kuvat olivat todella hyvät. Kuvaajalla oli tilannetajua ja osasi ottaa oikeista hetkistä kuvia. Sen takia kuvat olivat aitoja ja luonnollisia.

Tiia ja Henri

Lasse kuvasi meille kesähäät. Mukava ja osaava kuvaaja, joka jäi myös häävieraiden mieleen kohteliaana herrasmiehenä. Lopputuloksena saatiin upeat hääkuvat!

Venla ja Jaakko

Tärkeintä on loistavat kuvat

Kuvat ovat kuitenkin se asia, jonka hääpari on kuvaajalta tilannut. Niiden avulla hääpari ja heidän läheisensä voivat palata päivään vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Kuvat ovatkin usein avioliiton ja muistojen lisäksi ainoa asia, joka hääpäivästä jää päivän päätyttyä jäljelle.

Kuvista välittyy upealla tavalla hääpäivän tunnelma ja hauskat tilanteet. Lassen tilannetaju, silmä ja viitseliäisyys ovat keränneet sittemmin runsaasti kehuja myös kaikilta häävierailtamme.

Lasse Lehto ikuisti elämämme tärkeimmän päivän vielä kauniimmin kuin uskalsimme odottaa.

Niina ja Joonatan

Jokaikinen kuva oli onnistunut ja upea. Niiden editointi sujui meidän kohdalla nopeasti. Arvosana 10. Runsaat kiitokset ensiluokkaiselle esimerkilliselle kuvaajalle!

Eini ja Juhana

Kuvat saatiin sovitussa aikataulussa ja ne olivat ihanan selkeitä ja tarkkoja sekä niitä oli todella monipuolisesti. Meidän toiveita kuunneltiin hyvin ja olit helppo tehdä yhteistyötä.

Henriikka ja Joel

Kirkossa ja hääjuhlassa kuvaajaa ei edes pistänyt merkille, mutta niin vain jo pari viikkoa häiden jälkeen pamahti sähköpostiin monta sataa erittäin laadukasta, luonnollista, tarkkaa ja tunnelmallista hääkuvaa.

Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen!

Lydia ja Miika

Me saimme paljon hyviä kuvia ikimuistoisesta päivästämme ja suosittelemme valokuvaajaa ehdottomasti muillekin.

Eeva ja Pauli

Noh, kannattaako hääkuvaajasta sitten maksaa yli 1000 euroa?

No sen saat arvioida aivan itse! Minun mielestäni kyllä kannattaa.

Oulun alueella kokeneen hääkuvaajan palkkaaminen päiväksi maksaa lähes poikkeuksetta yli 1000 euroa. Se, että kannattaako juuri teillä maksaa hääkuvaajasta yli 1000 euroa, riippuu monesta asiasta, kuten hääbudjetista. Mikäli häiden kokonaisbudjetti on esim. 2000 euroa, voi 1000 euroa hääkuvauksen hinnaksi olla liikaa. Mikäli budjetti on kuitenkin isompi ja pari koette, että täydelliset hääkuvat tuovat loppuelämäksi lisäarvoa yli 1000 euron edestä, kannattaa ehdottomasti.

Hääkuvausvaraukset vuodelle 2024 tehdään nyt

Tällä hetkellä tehdään varauksia vuoden 2024 häihin.

Tutustu hääkuvauspalveluihini

Tutustu Instagram-profiiliini

 

Ota yhteyttä

   

   

   

  Scroll to Top